Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen algemeen: (frequent asked questions general) 

Wat is permanente make-up en hoe wordt het aangebracht?

Permanente make-up is de ideale manier om je wenkbrauwen, ogen of lippen altijd in een passende kleur en vorm bijgewerkt te hebben. Het dient met name om de natuurlijke gezichtsvormen te accentueren.

Permanente make-up , ook wel bekend al micro pigmentatie of cosmetische pigmentatie is een proces waarbij pigment met een ultradunne naald in de bovenlaag van de dermis (de tweede huidlaag), net onder de opperhuid aangebracht wordt. Dit betekent dat de kleur na verloop van tijd afzwakt. Anders dan bij een tatoeage, wat levenslang zichtbaar blijft.

 

Hoe lang blijft permanente make-up zitten?

 

Dit is afhankelijk van een groot aantal factoren. De kleurintensiteit verminderd over het algemeen in de loop van de tijd. Ieder persoon is hierin verschillend. Een huidtype, je celvernieuwing in de huid, maar ook het afweersysteem heeft hier invloed op. Factoren van buitenaf kunnen meespelen, UV-licht, sterke peelings en fruitzuurbehandelingen.

 

De huid van de oogleden is dunner dan van de wenkbrauwen, wat een eyeliner langer houdbaar maakt. Deze is nog duidelijk zichtbaar na een langere periode Een pigmentatie van de wenkbrauwen en lippen heeft een minder lange houdbaarheid. Omdat dit voor ieder persoon varieert, is hierin geen algemene tussenperiode/termijn aan te koppelen. Laat je erover verder informeren door de specialist. 

 

Is de behandeling pijnlijk?

 

De behandelingen zijn niet geheel gevoelloos, maar zijn over het algemeen goed te ondergaan. Een pijngrens is bij iedereen verschillend, alhoewel de meerderheid een behandeling niet als pijnlijk ervaart. Reacties zijn zeer regelmatig dat het kriebelt, of een wat irritant gevoel is. Ontspannen of juist gespannen zijn, heeft ook een effect op het gevoel.

 

Voor wie is permanente make-up?

 

Voor bijna iedereen. Het geeft een verzorgde look. Indien gewenst kan het een correctie maken in het gezicht. Bij allergische reactie op make-up, maar ook voor sportieve mensen.

Het is tijdbesparend, en kan onzekerheden in het uiterlijk verminderen.

 

Alopecia

 

Regelmatig behandelen we vrouwen en mannen met de auto immuunstoornis Alopecia. Deze haaraandoening kan ervoor zorgen dat wenkbrauwen en/of wimpers gedeeltelijk of geheel verdwijnen. Permanente make-up kan als oplossing worden toegepast om de wenkbrauwen na te bootsen.

 

Chemotherapie en permanente make-up

 

In een moeilijke periode van ziekte kan Chemo therapie en medicatie een reden zijn waardoor je haren zijn uitgevallen. Permanente make-up kan hierbij een oplossing bieden. Zowel vóór het starten met de chemotherapie als daarna is het mogelijk permanente make-up te laten zetten.

Vóór het starten van de chemotherapie is bovenal praktisch. Als de wenkbrauwen en/of wimpers uit gaan vallen, is er op de juiste plaats al kleur en vorm aanwezig. Tijdens de kuur wordt het zetten van permanente make-up afgeraden. Tenzij hiervoor toestemming is gegeven na overleg met uw behandelend arts.

 

Wanneer kan ik niet behandeld worden?

 

 • Keloïdvorming, (gestoorde wondgenezing)
 • Herpes simplex virus, koortslip op de behandeldag.
 • Bij zwangerschap en het geven van borstvoeding
 • Een immuunstoornis
 • Hemofilie
 • Koorts
 • Bij jonger dan 16 jaar

 

Waar moet ik op letten voor de behandeling?

 

 • De behandelde huid moet een aantal dagen droog blijven. Een tip is om de haren gewassen te hebben voordat u voor de behandeling komt.
 • Geen alcohol innemen op de dag van de behandeling
 • Bij een eyeliner gaan de lenzen tijdens de behandeling uit. Graag uw ogen ontdoen van mascara voor de behandeling. Wimperextensions graag ruim voor uw afspraak laten verwijderen om hygiëneredenen.
 • Verwijder alle make-up, en bovenal foundation van de huid voordat u voor uw behandeling komt. De huid pakt aanzienlijk minder pigment op als de huid niet goed is gereinigd.

 

Is er speciale nazorg na een behandeling?

 

Tijdens uw afspraak bespreken we alles waar u rekening mee dient te houden. Na afloop van de behandeling ontvangt u deze richtlijnen schriftelijk mee, waar alle besproken informatie op terug te vinden is.

Een aantal aspecten om rekening mee te houden:

 • Direct na een behandeling is de kleurintensiteit aanzienlijk donkerder. Om tot een zo goed mogelijk eindresultaat te komen, is het belangrijk genoeg pigment aan te brengen. De kleur zal binnen 2 weken na de behandeling afnemen, dit kan tot 50% verminderen.
 • Het eindresultaat is niet gelijk zichtbaar. De huid raakt licht beschadigd door de pigmentatie. Om te herstellen gaat het een natuurlijk proces door van 4 tot 8 weken. In die periode wordt langzaam het eindresultaat zichtbaar. Kleurintensiteit neemt toe tot 8 weken na de behandeling.
 • Gedurende 14 dagen mag de huid niet worden blootgesteld aan zon en UV-licht.
 • Gedurende 14 dagen mag u de huid niet nat maken.
 • Doordat pigmenten in de huid worden aangebracht, zal de huid gaan herstellen. In een periode wat varieert van 2 tot 14 dagen kunt u daarom kleine korstjes verwachten. Een nadrukkelijk advies is om de korstjes NIET te verwijderen, op geen enkele wijze. Het is belangrijk dat de korstjes uit zichzelf loslaten. Zodra alle korstjes zijn verdwenen, is de kleurintensiteit lager dan onder het niveau van het eindresultaat. Het uiteindelijke resultaat wordt na circa 3 tot 6 weken echt zichtbaar.
 • Breng geen make-up aan op de behandelde huid tot 14 dagen na de pigmentatie.
 • Na het aanbrengen van een eyeliner kan de huid licht gezwollen zijn. Dit is een geheel natuurlijke reactie van de huid, waar u zich geen zorgen over hoeft te maken.

  

Is permanente make-up veilig?

 

Absoluut. We hanteren de werkwijze volgens de verplicht gestelde hygiënerichtlijnen van het LCHV. De praktijk en werkwijze zijn op veiligheid en hygiëne beoordeeld en goedgekeurd namens de GGD. U kunt dit vinden via www.veiligpmu.nl

Een bijkomstigheid is het invullen van een informed consent. Een formulier met vragen die betrekking hebben op uw gezondheid, waardoor duidelijk wordt of er een behandeling gestart kan worden. Zodra de afspraak is gemaakt, ontvangt u dit formulier per email.

We werken met veilige pigmenten die volgens strenge eisen aan de wettelijke normen moeten voldoen. Bij iedere behandeling wordt een nieuwe steriele naald gebruikt, deze wordt na de behandeling vernietigd.

 

Is er correctie mogelijk bij oude permanente make-up?

 

Heeft u in voorgaande jaren permanente make-up laten zetten, en is de kleur sterk vervaagd? Dan is het mogelijk hier een nieuwe pigmentatie over te zetten. Ook de vorm en kleur kunnen worden gecorrigeerd. Wilt u een correctie van oude pmu, stuur per email duidelijke foto’s zodat we kunnen beoordelen welke mogelijkheden er voor u zijn.

Helaas kan niet in elk geval een correctie worden toegepast. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

 

Ik ben zwanger. Kan ik permanente make-up laten zetten?

 

Bij zwangerschap en de borstvoedingsperiode raden wij het plaatsen van pmu af. Ondanks het gebruik van veilige pigmenten, zijn er een aantal redenen waarom dit wordt afgeraden.

De huid kan anders reageren en pigmenten makkelijker afstoten, waardoor het eindresultaat aanzienlijk minder kan zijn dan verwacht. Onder invloed van hormonen kan het zijn dat uw eigen pigment in de huid verandert, waardoor het moeilijker is een juiste kleur uit te zoeken. Na de zwangerschap zal de huid namelijk weer dezelfde kleur aannemen als de het eerst had.

Waarom wordt lippigmentatie toegepast?

 

 • Om kleur toe te voegen bij kleurverlies van de lippen
 • Draagt bij aan een jeugdige uitstraling
 • Een mooiere vorm creeëren
 • De natuurlijke symmetrie aanpassen
 • Lippen optisch te vergroten
 • Tijdsbesparing

 

Wanneer is een opfris behandeling nodig?

Dit varieert voor ieder persoon. Is de gekozen tint een lichte kleur, of bij een zeer droge liphuid, last van regelmatig terug kerende koortuitslag, regelmatig gebruik van zon/zonnebank, zal een jaarlijkse opfrisbehandeling noodzakelijk zijn.

 

Ik heb regelmatig een koortslip, kan ik een lipbehandeling ondergaan?

 

Indien er op de dag van plaatsing een koortsblaar is, kunt u niet behandeld worden.

Bij regelmatig terugkerende koortsuitslag op de lippen, raden wij een lipbehandeling af. Het virus kan de lippen hebben aangetast, waardoor littekens zijn ontstaan. Littekens zorgen voor minder pigmentopname in de huid, waardoor een pigmentatie minder aanwezig zal zijn in de liphuid.

Heel af en toe een koortslip? Een lipbehandeling is in dat geval waarschijnlijk wel geschikt.

Vraag naar de mogelijkheden om een uitbraak voor en na een lipbehandeling te voorkomen.